Edukacja Tematyka żywnościowa 

Czego maluchy uczą się podczas warsztatów kulinarnych dla dzieci?

Dzieci kochają pomagać w gotowaniu – przystrajać wypieki bądź wybierać i podawać składniki. Chcesz rozwijać zapał kulinarny swojej pociechy? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Tutaj dowiesz się, jak przebiegają takie lekcje. Warsztat kulinarny dla dzieci – czy warto zapisać na niego maluchy? Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą uczestniczyć pociechy w przedziale wiekowym od 6-10 lat. W czasie kursu dzieci nie tylko zyskują pożyteczne umiejętności, ale też kształtują swoją kreatywność i uczą się niezależności. A w tym samym czasie świetnie się bawią. Łączenie niecodziennych smaków, wybieranie oraz mieszanie składników i nauka…

Czytaj więcej
Edukacja Tematyka żywnościowa 

Gotowanie pod okiem mistrza kuchni – o warsztatach kulinarnych

Uczestnictwo w kursie kulinarnym to świetny sposób na pozyskanie nowych umiejętności – przyswojenie sobie odpowiednich technik produkcyjnych oraz tajników różnych przepisów lub po prostu opanowanie podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest oferta? Czy warto zapisać się na kurs kulinarny? Warsztat kulinarny – poznaj arkana sztuki kulinarnej Zdolności gotowania nie zdobywa się szybko – mistrz kulinarny potrzebuje czasu, żeby zaznajomić z zawiłymi recepturami i doskonalić swoje kwalifikacje. Jeśli pragniesz pójść w ślady najlepszych, zapisz się na warsztaty kulinarne i ucz się od wykwalifikowanych szefów kuchni, którzy opanowali tajemnice technik gotowania, a…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX w., wyroby konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać licznymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Lecz razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wyprodukowanych z ekologicznej żywności. Eko żywność – z upraw nie wykorzystujących syntetycznych nawozów i pestycydów Żeby konkretny produkt dostępny w naszym kraju mógł nazywać się „eko”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wykonane muszą pozyskać…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Charakterystyczny smak kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona składową szeregu dań i statystyczny Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych wynalezionych na skutek poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne przechowywanie pokarmów. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia…

Czytaj więcej
Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański smakołyk, rzadko spotykany w pozostałych rejonach świata. Lecz domowe kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kiszone przetwory warzywne słyną ze swoich własności prozdrowotnych Historycy potwierdzili, że proces konserwowania pożywienia poprzez ich zanurzenie w soli, w solance albo w zlewie z octu, znany jest ludziom od przeszło czterech tysiącleci. Technika ta najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a na terenach antycznej Mezopotamii.…

Czytaj więcej
Bezpieczeństwo i ochrona Ciekawostki i porady Tematyka żywnościowa 

Jakie buty do pracy w kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go m.in. przed poślizgnięciem lub kontaktem stóp z gorącą cieczą. Jak wybrać dobre buty do pracy w gastronomii? Jakie buty kucharskie? Zwróć uwagę na antypoślizgową podeszwę i zabudowaną konstrukcję Buty do pracy w branży HoReCa powinny być noszone przez kucharzy, barmanów i kelnerów. W miejscach, w których powstają posiłki, podłoga bardzo często jest mokra lub wilgotna, co zwiększa ryzyko poślizgnięcia się. Taki upadek sam w sobie…

Czytaj więcej
Ciekawostki i porady Tematyka żywnościowa 

Jak zrobić syrop cukrowy, czyli popularny dodatek do drinków i lemoniady?

Syrop cukrowy, funkcjonujący także pod nazwą simple syrup, można kupić w sklepie, ale również przygotować samodzielnie. To doskonały dodatek do alkoholowych i bezalkoholowych napojów, takich jak drinki, lemoniada, wino czy nalewka. Przedstawiamy proste receptury, jak zrobić syrop cukrowy na trzy sposoby oraz jakie zastosować w nich proporcje. Jak zrobić syrop cukrowy? Wersja z 2 składników woda cukier biały Wersja z 3 składników woda cukier biały sok z cytryny lub kwasek cytrynowy Wersja z 4 składników na ciemny syrop cukier na karmel cukier biały woda sok z cytryny lub kwasek cytrynowy…

Czytaj więcej
Ciekawostki i porady Tematyka żywnościowa 

Przepis na cafe frappe. Jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu?

Cafe frappe to prawdopodobnie najbardziej popularna kawa mrożona na świecie. A wiesz, że powstała przez przypadek? Mimo to przepis na cafe frappe przyjął się tak dobrze, że dzisiaj turyści odwiedzający Grecję pytają właśnie o nią, zamiast o tradycyjną grecką kawę parzoną w małym tygielku. Ale nie musisz jechać aż do Grecji, żeby napić się frappe! Zobacz, jak zrobić grecką kawę mrożoną w domu. Historia kawy mrożonej frappe W 1957 roku w greckich Salonikach odbywały się międzynarodowe targi. Jeden z wystawców prezentował nowy napój czekoladowy dla dzieci, który przyrządzało się poprzez…

Czytaj więcej
Ochrona zdrowia Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć też napojów takich jak kefir, kombucza czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału substancje potrzebne dla jego właściwego działania. Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków? Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających korzystnie na…

Czytaj więcej
Ciekawostki i porady Tematyka żywnościowa 

Przechowywanie wina domowej roboty – jak robić to prawidłowo?

Czy przechowywanie wina domowej roboty różni się w swoim sposobie od przechowywania trunku ze sklepu? Jaka temperatura, wilgotność i poziom światła będą najbardziej odpowiednie, by zawartość szklanej butelki była bezpieczna, a smak wina się nie zepsuł? Przechowywanie wina domowej roboty – najważniejsze zasady Znawcy są jednogłośni – wino lubi spokój, nie należy go często przekładać, zmieniać jego położenia czy poruszać zawartością butelek. Eksperci zalecają umieścić je w takim miejscu, by uniemożliwić ich przekładanie przez kogoś w inne miejsce. Wino – zarówno domowej roboty, jak i kupione w sklepie – powinno…

Czytaj więcej