Ochrona zdrowia Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Szukasz soku z kiszonej kapusty? Kliknij tutaj.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć też napojów takich jak kefir, kombucza czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają prosto i szybko dostarczyć naszemu ciału substancje potrzebne dla jego właściwego działania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kwaszonek to także skarbnica witamin. Godne uwagi jest w szczególności duże stężenie witaminy C – już pół szklanki tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy E i K oraz wysokie stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu powinno się pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na pracę jelit oraz nasz układ odpornościowy. Dodatkowo nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks lub wrzody żołądka. Wzmacniają one również apetyt i działają osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Zobacz także: