Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Przetwory ekologiczne muszą mieć odpowiednie certyfikaty

Więcej o zdrowej żywności.

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który trwa od początku XX w., wyroby konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać licznymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Lecz razem z poszerzającą się wiedzą konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni artykułów wyprodukowanych z ekologicznej żywności.

Eko żywność – z upraw nie wykorzystujących syntetycznych nawozów i pestycydów

Żeby konkretny produkt dostępny w naszym kraju mógł nazywać się „eko”, musi sprostać kilku wytycznym. Żywność ekologiczna oraz przetwory z niej wykonane muszą pozyskać odpowiednie certyfikaty przyznawane przez uprawnione do tego instytuty. Fundamentalną jednakże właściwością spożywczych wyrobów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przygotowania warzywa i owoce uprawiano według wszelkich norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie korzystali z chemicznych środków protekcji roślin ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które także szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy wywołują zakwaszenie gleby bądź zatruwają wody powierzchniowe, a opryski pół chemicznymi pestycydami nierzadko powodują np. śmierć pożytecznych organizmów. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to oznacza, że mniej tych niepożądanych związków przeniknie do organizmu ich konsumentów.

Co musi znaleźć się na etykiecie przetworów ekologicznych

Przetwory eko podlegają ciągłej kontroli na wszystkich etapach produkcji, w tym także w czasie transportu i składowania. Co ważne, jeżeli artykuł spełnia kryteria, jego wytwórca prócz standardowych informacji między innymi o terminie zdatności do spożycia, kaloryczności, wadze netto, miejscu produkcji ingredientów i temperaturze przechowywania, musi również bezwzględnie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, czyli liść ułożony z białych gwiazd. Szukając żywności ekologicznej warto więc czytać dokładnie etykiety wyrobów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie informację o otrzymanych certyfikatach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Zobacz także: