Robienie zakupów Tematyka żywnościowa 

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

Nie szukaj już więcej! Tutaj kupisz kapustę kwaszoną.

Charakterystyczny smak kapusty kwaszonej jest znaczącą częścią polskiej kuchni. Jest ona składową szeregu dań i statystyczny Polak bardzo często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Kwaszona kapusta – źródło koniecznych składników odżywczych czy witamin

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, jako że te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych wyrobów żywnościowych wynalezionych na skutek poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne przechowywanie pokarmów. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobno posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy. Niegdyś spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy i minerały, których zdobycie w chłodne miesiące było znacznie trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba zaznaczyć, że w kiszonej kapuście jest sporo substancji, które są niezbędne dla poprawnego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B2). Ponadto, kapusta kiszona to źródło m.in. wapnia, fosforu czy błonnika pokarmowego. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, stąd zaleca się jej spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.

Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie byłoby ich bez kwaszonej kapusty

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy jako kluczowy element dań, jak i jako dodatek do nich. Na surowo zazwyczaj je się ją jako surówkę z posiekaną cebulką i marchewką, która współgra z potrawami z kartofli oraz ryb, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z borowikami i czerwonym mięsem, toteż używa się jej w nadzieniu do krokiecików, pierogów czy łazanek. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak bigos, kapuśniak bądź góralska kwaśnica.

Właściwie każdy kucharz ma swój przepis na kwaszoną kapustę, lecz dzisiaj nieczęsto zakwasza się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby składowania produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kiszoną w małych i dużych woreczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a także można złożyć na nią zamówienie online. Producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Zobacz także: